Kemikalier i jeans

Vi människor konsumerar jeans i enorma mängder och det är inte hållbart längre. Jeanstillverkning kräver stora mängder av vatten och det är enorma mängder kemikalier. De används för olika syften som färgning och att hålla sig fräscha. En kemikalie som ofta används på jeans är formaldehyd, den används för att de inte ska krympa vilket låter bra, men den kan vara extremt farlig för de som arbetar med dem. Den kan orsaka hosta, heshet, huvudvärk, yrsel och tryck över bröstet. Kemikalien kan också orsaka mer allvarliga symptom som irriterade ögon, trånga luftvägar och en svårigheter med att andas. Personerna som jobbar med den har väldigt lite skyddsutrustning på sig och får knappt något betalt. 

En annan kemikalie som är vanlig att använda på jeans är dimetylfumarat eller C6H8O4. Den används för att förhindra mögel på sina byxor. Den kan orsaka stora eksem som kan kräva att du söker medicinsk hjälp. Denna kemikalie är så stark att den har blivit förbjuden i Finland efter en familj fick svåra eksem från sin soffa som resulterade att de behövde ligga i sjukhuset i en vecka.

Många kanske tycker att det behöver finnas lagar för detta och det gör det faktiskt, men de gäller endast i Europa och de flesta jeansen som köps är gjorda i Asien eftersom de kan produceras billigt och säljas billigt. 

2 reaktioner till “Kemikalier i jeans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: